BORNHOLMS EFTERSKOLE

1 of 11
2 of 11
3 of 11
4 of 11
5 of 11
6 of 11
7 of 11
8 of 11
9 of 11
10 of 11
11 of 11

Bornholms efterskole er pionér inden for projektbaseret og digital læring - nu har skolen et fysisk design, der matcher

BORNHOLMS EFTERSKOLE

topic
Udvalgte / Identitet & indretning / Undervisning & institution
year 2013

Rosan Bosch har for Bornholms Efterskole udviklet et design, der sætter form og farve på ambitionen om at blive "fremtidens digitale efterskole". Det nye design understøtter differentierede arbejdsformer, skaber bedre rammer for digital læring og udvisker grænserne mellem den formelle undervisning og den sociale læring. 

"Det er meget privilegeret som skolelærer at have både filmstudie, lydstudie og biograf til rådighed i undervisningen.  Eleverne har også taget rigtig godt imod de ny-designede områder og bruger dem næsten hele tiden. Hvis de kunne få lov, ville de faktisk bruge dem døgnet rundt. Det er helt sikkert! " Citat: Lærer på Bornholms Efterskole 

Bornholms Efterskole har de senere år sat nye standarder for digital og projektbaseret didaktik. Undervisningen bryder med den traditionelle opdeling i klasser og lektioner og ved skoleårets start får hver elev udleveret en MacBook. Rosan Bosch har skabt et design, der inddrager det fysiske rum som et værktøj til at imødekomme de nye læringsformer med differentierede læringsrum, specialdesignet inventar og en højere grad af sammentænkning af pædagogik og indretning.

Området ’Det Hvide Hus’ er optimeret til gruppe- og projektarbejde med fokus på audio-visuelle produktioner og plads til dialog, fordybelse og refleksion. Her er en specialdesignet biografhule, beklædt med et blødt, rødt tæppe og indbygget i et større ”dialogrum”, med et organisk mødebord i midten og tilsvarende arbejdsborde langs facaderne. I dette rum kan en større gruppe veksle mellem f.eks. selvstændig research ved laptops og diskussioner om de givne emner på tværs af mødebordet.

Fra Dialogrummet fører en rødmalet ’inspirationstunnel’ ind i ’Kahytten’, som er en særlig niche, indrettet til stille læsning eller refleksion. ’Det Hvide Hus’ indeholder også et rum med en ”green screen” indsats, som er optimeret til arbejdet med stop-motion film og andre film- og billedoptagelser. Desuden er et højt rum, foret indvendigt med lyseblåt skum, dedikeret til at arbejde med lyd. Rummet kaldes ’Lydboblen’ og er således særligt indrettet til lydoptagelse og afspilning. 

Med de nye designtiltag har Bornholms Efterskole fået de optimale omgivelser til at realisere de moderne digitale læringsmetoder, som kan være med til at indfri ambitionen om at blive ’fremtidens digitale efterskole’.   

Se også Rosan Bosch's design for de svenske friskoler Vittra TelefonplanVittra Brotorp og Vittra Södermalm.