Hospital design meeting patient needs

1 of 9
2 of 9
3 of 9
4 of 9
5 of 9
6 of 9
7 of 9
8 of 9
9 of 9

Art, design and architecture is a part of the therapeutic strategy at Landssjúkrahúsið

Hospital design meeting patient needs

topic
Featured / Interior & Identity / Business & Enterprise
year 2015

Rosan Bosch Studio has created a design for the new Landssjúkrahúsið in Torshavn on the Faeroe Islands, which applies shape and colour to the hospital's strategic ambitions to create the world's best workplace, eliminating the stigmatization of psychiatric patients and leveraging collaboration across departments through a heightened flexibility in the organization of hospital functions. 

Rosan Bosch Studio has created an interior design for the patient rooms, based on the patients' needs, which offers the patient a private bathroom, differentiated lighting, a sitting niche for guests to relax in or stay overnight, room for personal belongings - all accompanied by an ocean view. The design and materiality mimics the 'homey' feeling of a living room accompanied by the convenience offered in a hotel room. 

The colour palette is based on local fauna and building traditions and the graphic identity is inspired by a reference framework of local fauna, building traditions and fishing culture.

The living area in the children's ward has been designed with 'sleeping stones' and a playroom 'under the sea', and the therapy rooms have been designed to fit individual patient needs, creating a feeling of equality between patient and doctor during sessions in cosy rooms without a desk. Two person offices have been designed to allow the doctors and nurses to work in peace and quiet.

Healthy food and appetite is a big part of the treatment program for patients. The canteen has therefore been designed with an inviting materiality mimicking the classic interior of an upmarket restaurant with a big open kitchen, display of food and a cabinet for local delicacies setting the stage for daily meals for patient, relatives and employees. The food can be consumed in niches mimicking a cliff, in a pavilion recalling the local boat building traditions, at a wooden long table or at individual seating areas with an ocean view.